Nëntor 14, 2023 | Tuesday

Donarta Fetahu: Hapa të vegjël drejt ndryshimeve të mëdha

Donarta Fetahu, studente e vitit të dytë në studimet Bachelor në Ekonomi të Aplikuar dhe Menaxhim në Universitetin e Prishtinës, është studente e përkushtuar dhe avokuese plot pasion për zhvillimin e komunitetit. Në gjashtë vitet e angazhimit të saj, Donarta ka grumbulluar mbi 1200 orë punë vullnetare, duke lënë gjurmë në organizata dhe iniciativa të ndryshme. Në vitin 2023, si ambasadore e re evropiane, ajo iu përkushtua misionit të aktivizmit. Siç thotë ajo vetë: “2023 do të jetë viti im i aktivizmit dhe punës së palodhur. Do t’u bashkohem iniciativave, protestave, projekteve dhe gjithçkaje që lidhet me mbrojtjen e të drejtave të njeriut; dhe do të avokoj sa më shumë që të jetë e mundur në vendin tim të punës, fakultet dhe shoqëri, për të rritur vetëdijesimin për kauzën.”

Rrugëtimi i Donartës drejt aktivizmit filloi me punën e saj si vullnetare me OJQ-në vendore TOKA që punon në fushën e edukimit dhe vullnetarizmit të të rinjve. Ajo filloi në TOKA si vullnetare dhe vazhdoi si trajnere/mentore, duke treguar përkushtimin e saj për rritjen personale dhe profesionale. Përtej organizatës TOKA, ajo ka kontribuar edhe në organizata si KYC, QHPSM, QIPS, PEN, WESTERN BALKANS, ANIBAR, PRIFEST, MIRËDITA DOBAR DAN, SUNNYHILL, MANIFESTA BIENNALE, dhe më shumë.

Disa nga përvojat e saj si praktikante përfshijnë të qenurit Koordinatore e Programit për Edukim në ANIBAR, ku ajo demonstroi koordinim të aftë të tutorëve, pjesëmarrësve dhe vullnetarëve për punëtori të shumta. Roli i saj si praktikante në KYC përfshinte komunikimin dhe koordinimin me drejtoritë e shkollave dhe organizimin e eventeve me Këshillin Studentor të Kosovës.

Pasioni i Donartës për arsimin u shtri në praktikën e saj në MANIFESTA, ku ajo asistoi me logjistikën dhe organizimin e ngjarjeve për 30 punëtori në shkollat e mesme. Veçanërisht, ajo ndihmoi në krijimin e një manuali dhe trajnimin e mbi 100 mësimdhënësve në Prishtinë dhe Fushë Kosovë.

Ndonëse aktualisht është e punësuar si Asistente për Administratë dhe Financa në GERMIN, ku znj. Fetahaj menaxhon të dhënat financiare, trajton faturat dhe siguron funksione të rregullta administrative, ajo vazhdon punën e saj si vullnetare duke mentoruar të rinjtë në TOKA dhe duke kontribuar në projektin e Orientimit në Karrierë në bashkëpunim me GIZ dhe TOKA. Donarta është gjithashtu vullnetare e përgjegjshme në Linja e Jetës, duke iu përgjigjur thirrjeve të individëve që përballen me mendime të vetëvrasjes, duke shfaqur përkushtimin e saj për mbrojtjen e shëndetit mendor.

Donarta Fetahu nuk është thjesht studente; ajo përpiqet të jetë ndryshimi në shoqëri, mentore dhe avokuese për mirëqenien dhe edukimin e komunitetit. Ajo i jep fuqi angazhimit të të rinjve dhe pjesëmarrjes aktive në formimin e një të nesërme më të mirë.