Gusht 27, 2022 | Saturday

Edicioni i katërt i Festivalit të Filmit Evropian në Kosovë adresoi tema sociale

“Jetë e lehtë” – drama komike-melankolike e cila tregon historinë e një fëmije 14-vjeçar dhe miqve të tij që përpiqen të ndihmojnë një emigrant të paligjshëm, ishte filmi i parë që u shfaq në natën e parë të Festivalit të Filmit Evropian në Kosovë. Filmi mblodhi shumë adhurues në Shtëpinë e Evropës në Prishtinë, të cilët shijuan dramën komike italiane, të drejtuar nga Orso dhe Peter Miyakawa.

Shfaqja e filmit ‘Jetë e lehtë’ në Shtëpinë e Evropës në Prishtinë

Edicioni i katërt i festivalit i cili u organizua nga Shtëpia e Evropës në Kosovë dhe i mbështetur nga Bashkimi Evropian solli filma të njohur evropianë të cilët u zgjodhën nga baza e pasur e të dhënave të CineEuropa-s. Vedat Shehu – Menaxher i eventeve në Shtëpinë e Evropës në Kosovë, i cili ishte i përfshirë në përzgjedhjen e filmave, thotë se janë munduar të sjellin te publiku kosovar filma që diskutojnë çështje të përbashkëta sociale.

Vedat Shehu – Menaxher i eventeve në Shtëpinë e Evropës në Kosovë

“Filmat që zgjodhëm të shfaqim nga CineEuropa, diskutojnë tema universale dhe ekzistenciale si dashuria, jeta dhe vdekja, por edhe shqetësimet e përbashkëta me të cilat përballemi sot të gjithë ne si qytetarë të botës. Të tilla si migrimi, papunësia, dhuna në familje, shoqëria dhe të tjera” – thotë Shehu.

Në tri netët e mbetura, adhuruesit e filmit në Shtëpinë e Evropës në Prishtinë, në Qendrën Kulturore ‘7 Arte’ dhe në Shtëpinë e Evropës në Mitrovicën e Veriut, patën rastin të shikojnë filmat: “Mendimet e mia janë të heshtura”, “Puna e saj” dhe “Edhe minjtë i përkasin Parajsës.”

Shfaqja e filmit ‘Puna e saj’ në Qendrën Kulturore ‘7 Arte’ në Mitrovicë

Si pjesë e përpjekjeve të vazhdueshme për të mbështetur kulturën në Kosovë, Festivali i Filmit Evropian në Kosovë mbështetet nga Bashkimi Evropian në Kosovë.