Shtator 25, 2020 | E premte

Share This Post With:

Dita Evropiane e Gjuhëve 2020

Dita Evropiane e Gjuhëve festohet çdo vit në mbarë Evropën, me 26 shtator. Kjo ditë synon të promovojë shumëllojshmërinë e thesarit gjuhësor nëpër Evropë dhe të rrisë ndërgjegjësimin për rëndësinë e mësimit të përjetshëm të gjuhëve. Për ta shënuar këtë ditë, ne kemi krijuar një kuiz në të cilin ju mund t’i testoni njohuritë tuaja mbi gjuhët e kontinentit tonë por edhe t’i ftoni miqtë tuaj. Mos harroni t’i shpërndani rezultatet në rrjetet tuaja sociale.

 

Nga vjen fjala ‘alfabet’?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Fjala alfabet vjen nga dy shkronjat e para të alfabetit grek - alfa dhe beta.

Një fjalë e re krijohet në anglisht çdo

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Kur një fjalë përdoret 25,000 herë në faqet e rrjeteve sociale dhe të tilla, GLM e shpall fjalë të re. Sipas llogaritjeve të tyre, një fjalë e re krijohet në anglisht çdo 98 minuta, prej nga vjen vlerësimi se po krijohet fjala e miliontë.

Cila nga gjuhët e mëposhtme i përket grupit të gjuhëve kelte?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Uellsishtja dhe bretonishtja i përkasin grupit të gjuhëve kelte.

Cila nga gjuhët e mëposhtme i përket grupit të gjuhëve baltike?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Letonishtja dhe lituanishtja janë gjuhë baltike. Finlandishtja është gjuhë fino-ugre dhe polonishtja është gjuhë sllave.

Kush ishte krijuesi i esperantos?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Gjuha artificiale (GjA) Esperanto u krijua nga okulisti polak Ludwig Lazarus Zamenhof. Ajo u botua për herë të parë në rusisht në 1887 me titullin ‘Një gjuhë ndërkombëtare’, nën pseudonimin ‘Doktoro Esperanto’ (‘Doktori Shpresëplotë’).

Çfarë është një fjalor i përmbysur?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Një fjalor i përmbysur është një fjalor që i rendit fjalët alfabetikisht nga shkronja e tyre e fundit.

Cila nga gjuhët e mëposhtme shkruhet nga e djathta në të majtë?

Please select 2 correct answers

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Hebraishtja dhe arabishtja shkruhen nga e djathta në të majtë. Japonishtja, tradicionalisht, shkruhet nga lart poshtë (dhe pastaj djathtas majtas). Maltishtja shkruhet nga e majta në të djathtë

Sa gjuhë të gjalla vlerësohet se ka në botë?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Në botë sot ka përafërsisht 6,500 gjuhë të folura.

Përafërsisht sa njerëz në mbarë botën flasin anglisht si gjuhë të parë?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Rreth 1.1 miliard flasin anglisht - 20% e popullsisë së Tokës. Sidoqoftë, shumica e tyre nuk e kanë anglishten gjuhë amtare. Rreth 360 milionë njerëz e flasin anglishten si gjuhën e tyre të parë.

Nga cila gjuhë vjen emri i lules ‘tulipan’?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Fjala tulipan vjen nga fjala turke ‘tülbend’, që do të thotë ‘çallmë’. Tulipanët u eksportuan në Evropën Perëndimore rreth vitit 1560.

Cila konsiderohet zakonisht se është forma e parë e gjuhës së shkruar?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Kuneiformi u përdor për më shumë se 3000 vjet në të gjithë Lindjen e Afërt nga kultura të tilla si Sumerët, Babilonasit, Asirianët dhe Hititët

Cila nga gjuhët e mëposhtme që fliten në Evropë sot, konsiderohet të jetë më e vjetra?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Gjuha baske konsiderohet të jetë gjuha më e vjetër evropiane që flitet sot.

Në përgjithësi, cilit grup i përkasin gjuhët evropiane?

Please select 3 correct answers

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Shumica dërrmuese e gjuhëve të BE-së i përkasin familjes indo-evropiane, me tre nënfamiljet dominuese që janë gjermanike, romançe dhe sllave. Gjuhët gjermanike fliten në Evropën Qendrore dhe Veriore dhe përfshijnë danishten, holandishten, anglishten, gjermanishten dhe suedishten.

Cilës gjuhë i përket gjuha rome?

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Gjuha rome bën pjesë në familjen e gjuhëve indo-ariane. Pra lidhet me sanskritishten/prakritishten dhe me hindishten, bengalishten, panxhabishten, maratishten.

Në cilin nga vendet e mëposhtme është gjermanishtja gjuhë zyrtare?

Please select 5 correct answers

Correct! Wrong!

Përgjigjja e plotë: Gjermanishtja është gjuha zyrtare (ose një nga gjuhët zyrtare) në të gjitha këto vende.

Dita Evropiane e Gjuhëve 2020

Share your Results: