Tetor 19, 2018 | Friday

‘The Actor in Socially Engaging Plays’, ligjëratë me Aleksandar Dindic në EUICC në Mitrovicën e Veriut

Qendra Informative dhe Kulturore e Bashkimit Evropian në Mitrovicë të Veriut organizoi ngjarjen ‘The Actor in Socially Engaging Plays’ me ligjërues Aleksandar Dindic, profesor në Fakultetin e Arteve Dramatike në Universitetin e Mitrovicës dhe PhD i Arteve në Departamentin e Aktrimit në Fakultetin e Arteve në Beograd.

44121604_10156895805830536_8637293680249536512_n

44125440_10156895803895536_8632697236314128384_n

Fokusi kryesor i ligjëratës ishte se si të aktrohet në shfaqje dhe drama ku trajtohet shoqëria dhe publiku, në mënyrë që të ndikohet në ndryshimin social dhe politik me anë të bashkëpunimit me individë, me komunitete dhe institucione në krijimin e një arti pjesëmarrës.

44185908_10156895805270536_886963965563764736_n

Gjatë ligjëratës erdhën në vëmendje disa prej përvojave të Dindic në dramat ‘The Workers Die Singing’ (Radnici umiru pevajući), ‘ Life Stands, Life goes on’ (Život stoji, život ide dalje) dhe ‘ A Triptych on Workers’ (Triptih o radnicima). Shfaqja e fundit, me skenariste Tijana Grumic, trajton çështjen e grave që punojnë në fabrikë dhe faktin se pronarët e këtyre fabrikave kanë fokusin vetëm në profitin dhe prodhimin maksimal dhe jo edhe në mirëqenien e punëtoreve, marrë parasysh shpesh edhe kushtet e tmerrshme të punës. Duke e pasur këtë në mendje, Aleksandar Dindic pati diçka të shtonte.

“Provoj gjithmonë që njohurinë time ta përçoj tek studentët e mi, që ata të mund të mësojnë diçka. Është e rëndësishme të dëgjohet një zë prej teatrit. Aktorët e kanë nderin të përfaqësojnë zërin e secilit prej nesh, zërin e punëtorëve dhe njerëzve të rëndomtë’.

44253134_10156895805620536_6240482434777874432_n

Qëllimi i ngjarjes ishte promovimi i aktivizmit shoqëror me anë të kulturës dhe angazhimi që komuniteti të bëhet sa më shumë pjesë e këtyre aktiviteteve, sepse aktivizmi shoqëror mund të jetë produktiv sidomos me anë të artit e kulturës.